deniz_kizi_006

Geçtiğimiz yıllarda birçok Web sitesinde, sahile vurmuş bir deniz kızı fotoğrafı yayımlandı. Fotoğraf çok gerçekçi olduğundan, haber hızla dünyanın dört bir tarafına yayıldı. Aslında bu fotoğraf, Florida’da yaşayan Juan Cabana tarafından yapılmış bir heykele aitti. Bu gerçekdışı haberler üzerine Cabana, bir açıklama yapmak zorunda kaldı: “1,5 metre uzunluğundaki bu deniz kızı heykelini, insan iskeletini gerçek balık derisiyle kaplayarak yaptım. Ayrıca yüzgeçler ve dişler için de yine gerçek balık kullandım. Tanımadığım bazı kişiler onun fotoğraflarını, kendi uydurdukları hikayeler için kullanmışlar. Geçtiğimiz günlerde Meksika’dan arayan bir gazeteci, heykelime ait bir fotoğrafın ‘Campeche sahilinde deniz kızı bulundu’ başlıklı bir habere konu olduğunu bildirince, ben de olayı öğrenmiş oldum.”

Cabana’nın bu açıklaması, bana nedense bu uydurma haberlerin bizzat onun tarafından yayılmış olabileceğini düşündürttü. Çünkü daha adını kimsenin duymadığı Cabana, deniz kızı haberleri sayesinde bir anda ünlü olmuştu.

garajdaki ejderha yavrusu!

ejderha_002

Yukarıdakine benzer bir olay 2004’te de yaşandı. Allistair Mitchell isimli bir İngiliz, evinin garajında, içinde ejderha yavrusu olan bir kavanoz bulduğunu iddia etmişti! Fakat bir süre sonra Mitchell, bu söylentiyi ünlü olmak için kendisinin çıkardığını itiraf etti. Mitchell bu söylentinin çıkmasından – ya da ünlü olmasından – kısa bir süre sonra, 2006 yılında “Ejderha komplosu” adında fantastik bir kitap da yayımladı!

Son söz:

Sevgili okuyucu, orta yaşını geçmiş ve halen keşfedilmeyi bekleyen bir sanatçı olabilirsin. İlk romanını yayımlatmak için yıllardır yayınevi arayan bir yazar adayı da olabilirsin. Fakat yukarıdaki hikayelere bakıp da sakın yoldan çıkmayı düşünme! Neden mi? Hemen söyleyeyim: Allistair Mitchell’in tek baskı yapan kitabından sonra ikinci bir kitabı daha olmadı. Cabana’nın heykelleri ise, ancak düşük fiyatlara alıcı bulabiliyor. Çünkü gerçek sanatsever, yukarıdaki numaraları yutmuyor! Reklamın iyisi kötüsü olmaz mı demiştin? Haklı olabilirsin… Ama demek ki “reklamın işe yaramayanı” diye üçüncü bir ihtimal daha varmış!

Bu yazı 20 Mayıs 2012 tarihinde Vatan Gazetesi’nde yayımlanmıştır.

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir