Güzel kokusuyla bize ferahlık veren, alkollü bir sıvı olan kolonyanın yaklaşık 300 yıllık bir geçmişi vardır. Ülkemizde belki de en çok tercih edilen kolonya olan limon kolonyasının aslında çok basit bir içeriği vardır: 80 derecelik etil alkol, limon esansı ve su.
İlk kolonyayı yapan kişi Almanya’nın Köln şehrinde yaşayan Giovanni Maria Farina isimli bir İtalyandır. Farina 1685’te İtalya’nın Novara şehrinde dünyaya gelmiş, 1766’da Köln’de hayata veda etmiştir.
Bazı kaynaklara göre kolonya ilk kez 1690’lı yıllarda Köln’e yerleşen Giovanni Paola Feminis tarafından yapılmıştır ve formülü de onun tarafından Farina’ya verilmiştir. Giovanni Maria Farina daha sonra bu formülü yeğeni Johann Maria’ya vermiştir. Farina ailesi kolonya üretimi yaptıkları fabrikalar kurarlar. Bu fabrikalara Farina adı verilir. 1839’da farinaların sayısı 39’a ulaşmıştır. Farina ailesi üyelerinden biri olan Jean Marie 1806’da Fransa’ya gider ve Paris’e yerleşir. Orada kolonya üretimi yapmaya başlar. Fransızlar Almanya’nın Köln şehrine kendi dillerinde Cologne dedikleri için Jean Marie’nin yaptığı bu kokolu sıvıya da eau de Cologne yani “Cologne (Köln) Suyu” derler. Bu ifade zamanla kısalır ve sadece cologne (kolonya) olarak kullanılmaya başlar.
Barış Özkök’ün bu yazısı 2005 yılında Halk’a ve Olaylara Tercüman Gazetesi’nde yayımlandı.
Doğan Kitap ve İnkılap Yayınevi tarafından üç kitabı yayımlandı. Eğlenceli Türk Tarihi isimli kitabı üç baskı yaptı. Akşam, Tercüman, Vatan ve Posta gazetelerinde yazar olarak çalıştı.
Bu yazı için bir yorum yapın
Bu yazı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?Aşağıdaki formu kullanarak düşüncelerinizi diğer ziyaretçilerle paylaşabilirsiniz